Ana Sayfa

Türkiye'de Çinçilla      |      Dikkat Edilecek Hususlar  

Linkler


 


 

BUNLARA DİKKAT EDİN

1-Çinçilla üretimi meslektir ve zamanla tecrübe kazanılır.
2-Çok kolay bir iş olduğunu söyleyen olursa itibar etmeyin. Mücadele gösteren kazanacaktır ve başarısıyla gurur duyacaktır.
3-"Abi ya üretmesi kolay da pazarı beni düşündürüyor" diyenlerdenseniz, bu iş sizi aşar. Etlik piliç gibi bir anda binlerce üretime geçilemiyor maalesef. İlk önce 5'er 10'ar satılacağı için, pazarına ikna olan üretici yüzlerce rakama çıkacaktır.
4-Garantiye takılmayın. Henüz yapmamış olduğunuz bir üretim için size niye garanti verilsin ki. Üstelik sizin üreteceğinizin bir garantisi yokken. Hatta garanti veririm diyen olursa, onun garantisini merak edin. Her işte olduğu gibi sürpriz gelişmeler dengeleri değiştirebilir. Deli dana söylentisinin inek piyasasını vurmasını hatırlayın.
5-"Biz sözleşmeli üretim sistemi uyguluyoruz ve şakır şakır işliyor" diyen olursa, geriye aldıkları yavruları nerede barındırdıklarını bir görmek isteyin. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. 8-10 aylık olmadan bu hayvanların derileri para etmeyeceği için her üreticiden 5 hayvan geriye alsalar koydukları yerin kurulu bir çiftlik olması gerekir. Bunların bakımı da ayrıca risk ve masraf gerektirir tabii.
6-Gazete ilanları ve broşürler aracılığıyla Ali'nin hayvanını Veli'ye, Veli'nin hayvanını Memed'e satmak isteyenler olabilir. Gaza gelmeyin. Söylediklerini belgeleyemeyenlerden size fayda gelmez. Dünyada Çinçilla kürkü talebinin ancak %30'u karşılanıyor cümlesi 1973 yılında yapılan bir araştırmanın sonucudur.
7-Çinçillanın üreme hızı diğer tavşanlara göre düşüktür(Aile başına yılda 15-25 yavru). Şişirilmiş rakamlara aldanırsanız, kurduğunuz hayallere sonradan uçak çarpabilir. Hızlı üreyen bir hayvan olsa, piyasasını koruması mümkün olmaz. Örneğin geçen yılki fiyatı 100 USD olan Ankara tavşanının bugün 3 tanesi 100 USD.
8-Sabit fiyata dayalı sözleşmeli üretim sistemi her üreticiyi aynı kefeye koymak demektir ve bu dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Piyasa şartları ve üreticinin gösterdiği özen neyi gerektiriyorsa, o rakamlar uygulanır. Her sektörde olduğu gibi arz-talep dengesi belirleyici faktördür. Tavuk ve hindi gibi kısa sürede yetişen hayvanlar için sözleşmeli sistem uygulanır. Temel prensip damızlık hayvan, yem ve diğer ihtiyaçların üreticiye ücretsiz verilerek kesimden sonra hesap görülmesidir. Çinçilla üretimi süreklilik gerektirdiği için (İnek veya koyunculuk gibi) bu sistem uygulanamaz. Konuyu saptırmaya gerek yok.
9-"Siz yeter ki üretin, ayağınıza gelip peşin olarak şu paraya alırız" diyenler masal anlatıyordur. Uyandığınızda çok geç olabilir. Araçların ve insanların suyla çalışmadığını unutmayın. Işınlama sistemi henüz icat edilmedi. Sizin ve muhtemel diğer üreticilerin ayağına gitmek için yapılan masraf yerine, maaşlı bir bakıcı tutup üretimi ona yaptırmak daha mantıklı değil mi? Yine de üreticinin ayağına gidip almaya çok meraklı olan varsa Turgutlu'ya gelebilir. Burada üretilmişi var. Hem de yüzlerce.
10-Üretilen 6 aylık yavruları 125 DM (veya 60 Euro) fiyata geriye almak zarar etmeyi baştan kabul etmektir(Eğer diğer tarafta aile satın almak için bekleyen yoksa). Çünkü hem bir süre daha bakım gerekir, hem de deri olarak değeri 40-50 Euro civarındadır(Bkz. www.cfc.dk). Aksini iddia eden olursa 50 Euro fiyata 100 adet erkek yavru veya standart deri verebilirim. İstediği rakamlara satabilir. Halep ordaysa, arşın Turgutlu'da.
11-Çinçilla derilerini yüksek fiyata değerlendirmenin tek yolu vardır: Türkiye'de tabaklama ve konfeksiyon işlemlerini yaparak hazır mamul olarak yurtdışına pazarlamak.
12-Çinçilla mantosu Avrupa'da çok lüks değildir. Bizim ülkemizde bu rakamlar iyi paradır (10-30 000 USD). Ankara veya İstanbul'da sipariş üzerine Çinçilla mantosu diken firmalar bulabilirsiniz. Müşteri olarak sipariş vermek isteyip fiyat alınabilir.
13-1992 yılından beri değişik firmalar tarafından uygulanan sözleşmeli üretim sisteminden kar etmiş bir örnek yoktur. Sadece satıcı firmalar bu alışverişten memnun olmuştur. Sizce neden kimse çıkıp da ben bu sistemden iyi para kazandım diyemiyor. Çünkü yem olarak kullanılan birkaç üretici dışındakilerin üretme şansı yok. Sözleşmeyle bağlanan üreticiye yanlış bakım bilgisi, bozuk yem ve uygunsuz malzeme gönderilerek hayvanların bir an önce ölmesi veya üreticinin bu işten soğuyarak elindeki hayvanları aldığı fiyatın çok altında geriye vermesi amaçlanmıştır. Ortada üretilen yavru olmayınca vaat edilen şişirilmiş fiyatları uygulamak mümkün olmaz. Aksi geçerli olsaydı Türkiye'nin on yılda geldiği nokta bu olmazdı.
14-Damızlık fiyatları dünyada 150 USD civarındadır. Çok yüksek fiyat isteyenlere şüpheyle yaklaşın. Kahverengi, beyaz, mozaik gibi mutasyon renklerde fiyat yükselir. Damızlık ve deri fiyatları yıldan yıla çok az değişiklik gösterir. 10 yıl önceki fiyatlar bugünkünden çok farklı değil.
15-Bir aile Çinçillayı çok düşük fiyata satmak isteyen olursa iyice düşünün. Hayvanlar verimsiz veya yaşlı ya da hasta olabilir.
16-Yemde şekil değil içerik önemlidir. Pellet yem diyerek kuzu veya buzağı yemini Çinçilla yemi olarak almayın. Bu hayvanların temel besini kuru ot ve tahıllardır.
17-Üretim için gerekli olan her şey Türkiye'de mevcuttur. Kafes veya yemi üretici çok ucuza imal edebilir.
18-Turgutlu'dan damızlık hayvan alan üreticiler bilgi ve ürettikleri hayvanları pazarlama desteğinden faydalanırlar. Üreticiye kalacak olan 30-50 USD fiyat ülkemiz koşullarında iyi rakamdır. Avrupa'da üretim yapan kişi için bu iş aynı ölçüde cazip değildir. Çünkü bizdeki hayat standardı düşük olduğundan üreticinin zarar etmesi söz konusu olmaz.
19-Önce kendinize güvenin. Eloğlu nasıl üretiyorsa, ben de yapabilirim diyebiliyorsanız başarı yakındır.